Hartelijk dank
Hartelijk dank voor uw bericht. We zullen zo spoedig als mogelijk reageren.
Hartelijk dank voor uw bericht. We zullen zo spoedig als mogelijk reageren.
Linda en Elisa vormen samen het team van de voorschoolgroepen Pennilore en Tristan. Beiden werkten al bij AylaGaya en beiden kozen zij ervoor om starten met de VVE training en samen met de Coordinator en de leidsters van Persival, de Voorschool van AylaGaya vorm te geven. Zij hebben voorafgaand aan hun start bij de VVE de taaltoets met goed gevolg afgelegd en hebben daarna een intensieve training gevolgd om met het Kaleidoscoop programma te kunnen werken. In januari 2014 hebben zij het VVE certificaat gehaald samen met de leidsters van Persival. Nu begint het traject van het verdiepen van alle kennis en de kinderen individueel en als groep te begeleiden tot een optimale ontwikkeling en voorbereiding op de basisschool.In najaar 2014 is er een training gevolgd voor het registreren van de observaties van de kinderen volgens de Kijk methode, die ook door de scholen wordt gebruikt. Linda en Elisa worden van maandag tot woensdag ondersteund door Carmen die stage loopt bij de VVE als onderdeel van haar opleiding SPW4.
Kinderen kunnen altijd ( zodra de scholen uit zijn) buiten spelen, zeker omdat ze zo vanuit de groep het schoolplein op kunnen. Er is ruimte om te voetballen, zonder de andere kinderen hiermee te storen, er wordt geskelterd, geskatet, en ook nog veel in de grote zandbak gespeeld. Er hangt een basketbal korf, en er staan klimtoestellen.
Als de groepsgrootte het toelaat doen we ook wel mee aan activiteiten buiten het terrein, voor het vervoer van de kinderen kunnen we de bakfietsen gebruiken. Daarnaast hebben we de beschikking over busjes waarmee we bijv. naar het zwembad kunnen of naar het 'summercamp'.
De groepen gaan op dinsdag sporten en een aantal kinderen doen mee aan de muziekles op maandag. Op de andere dagen worden er per dag activiteiten aangeboden en kunnen kinderen per dag beslissen of zij hierbij aan willen sluiten. Er wordt veel buiten gevoetbald, geskaat en gefietst.
Er worden ook regelmatig kookactiviteiten georganiseerd, al dan niet gecombineerd met de lunch.
Groep Guinevere gaat samen met groep Walewijn op dinsdag sporten en een aantal kinderen doen mee aan de muziekles op maandag. Op de andere dagen worden er per dag activiteiten aangeboden en kunnen kinderen per dag beslissen of zij hierbij aan willen sluiten. Er wordt veel buiten gevoetbald, geskaat en gefietst.
Er worden ook regelmatig kookactiviteiten georganiseerd, al dan niet gecombineerd met de lunch.
Kinderen kunnen altijd ( zodra de scholen uit zijn) buiten spelen, zeker omdat het schoolplein grenst aan de achterzijde van de groep. Er is ruimte om te voetballen, zonder de andere kinderen hiermee te storen, er wordt geskelterd, geskatet, en ook nog veel in de grote zandbak gespeeld. Er hangt een basketbal korf, en er staan klimtoestellen.
Als de groepsgrootte het toelaat doen we ook mee aan activiteiten buiten het terrein, voor het vervoer van de kinderen kunnen we de bakfietsen gebruiken. Daarnaast hebben we de beschikking over busjes waarmee we bijv naar het zwembad kunnen of naar het 'summercamp'.
Nancy en Berry zijn de pedagogisch medewerkers van groep Arthur. Natuur is een belangrijk thema voor deze groep. Hout, planten, de zelfgebouwde dino-grot van boomstammetjes uit Berry’s tuin en van de straat. Knutselen doen we vaak met recycle-materiaal (doppen, flesjes, kurken e.d.).
Nancy is met kinderen plantjes aan het stekken. Berry zet een zaagatelier op en doet een paar keer per jaar ook een djembé workshop voor alle kinderen van AylaGaya. We praten veel met de kinderen, bijvoorbeeld over pesten of groepsregels, maar ook over onderwerpen die thuis belangrijk zijn. Ideeën van de kinderen voor de groep worden gewaardeerd.
en toen heb ik een BBL opleiding van AylaGaya aangeboden gekregen, dat is leren en werken tegelijk. Dit heb ik gedaan en heb ook dit diploma behaald. Daarna ben ik hier blijven werken, dat is inmiddels al 8 jaar. Naast de BSO werk ik ook op de babygroep. Ik vind beide groepen geweldig, want ik ben dol op kinderen.
Na mijn opleiding ben ik in de kinderopvang gaan werken, ik heb twee kinderen van 13 en 17 jaar. Na mijn werk vind ik het leuk om te sporten en te koken.
De kinderen van groepen Arthur & Galahad maken gebruik van het grote speelplein, wat ligt tussen locatie Fay en de scholen. Hier is voldoende mogelijkheid om te voetballen, skaten, touwtje springen of wat kinderen maar leuk vinden. Er zijn klimtoestellen, fietsjes en voldoende vrije ruimte. Zij kunnen hier via een afgeschermd looppad naartoe wandelen.
Ook voor de kinderen van Arthur & Galahad is er de mogelijkheid om te gaan sporten afhankelijk van hun aanwezigheid worden zij maandag, dinsdag of donderdag ingedeeld. Muziekles is een keuze die het kind met zijn ouders maakt of zij zich hiervoor opgeven. Op alle andere dagen worden er activiteiten georganiseerd waaraan uw kind naar behoefte kan meedoen.
Soms gaan we met de kinderen op stap naar bijv een speeltuin in de buurt, of een activiteit in een van de sport hallen. Daarvoor kunnen we gebruik maken van de elektrische bakfietsen.
Ik werkte in het 'hout- & en knutselatelier' op een BSO met tien ateliers en tweehonderd kinderen per dag. De kinderen konden vrij kiezen voor een van de ateliers. AylaGayla is kleiner en daarmee rustiger, wat mij goed bevalt. Leuk is ook, dat er een geweldig goede collegialiteit is, en erg veel leuke activiteiten voor de kinderen.
Wat ik mooi vind is om de kinderen te stimuleren zelf met ideeën te komen, en zelf ook met oplossingen. Samen nadenken en vooral samen doen. Heerlijk lachen als het misgaat, en een trotse hi5 als iets geweldig mooi geworden is. Wie weet kunnen we gaan skaten, CoBrA-kunst maken, en het AylaGayla Balspel uitvinden, met onze eigen regels waarbij 'buitenspel' niet bestaat! Ik fiets altijd met een glimlach naar huis. Jullie ook?
Team Joy neemt een speciale plek in bij de bso omdat zij uw kind begeleiden bij de overgang van het kinderdagverblijf naar de bso. Zij ondersteunen uw kind bij de zelfstandigheid die zij inmiddels hebben bereikt, maar hebben ook oog voor de spannende start die uw kind maakt op de basisschool. De jongste kinderen worden daarom in de klas opgehaald, dit geldt voor de scholen IJsbreker en Overhoeks,en gaan met hun eigen groepsleiding rechtstreeks naar de groep.
Op de groep is er tijd om een cracker te eten en thee te drinken en rustig de indrukken van school te verwerken. Met de kinderen kijken we ook even naar de lunchtrommels, meestal is er nog een deel van de lunch overgebleven, op de groep hebben ze alle tijd om nog even rustig te eten.
Daarna is er meestal weer voldoende energie opgedaan om lekker te gaan spelen. Is een kind nog steeds moe, dan wordt er een plekje op de bank gemaakt en kan er nog uitgerust of geslapen worden.
Als alle kinderen op de groep zijn, gaan we meestal naar buiten, en is het ook tijd voor de muziek of sport activiteiten of gewoon lekker buiten of binnen spelen. De activiteiten zijn in principe rond 17.30u afgerond waarna de eerste kinderen weer opgehaald worden. Rond half zes wordt ook de warme maaltijd geserveerd, dus als u uw kind opgeeft voor de warme maaltijd, kunt u hem of haar na zes uur ophalen.
Door de meeste kinderen wordt dagelijks buiten gespeeld, zelfs op de regenachtigste dagen is het wel een poosje droog. Buiten wordt er gespeeld, geskatet, gefietst en hutten gebouwd. Bewegen en plezier in spelen en bewegen is een belangrijk element in het programma van de bso. Nu biedt de buitenspeelruimte hier ook volop mogelijkheden voor, er is een ruime buitenruimte voor de kinderen verdeeld in zandspeelplaatsen, een verkeerscircuit en een deel waar gevoetbald kan worden.
Daarnaast bevat het plein een huisje, een klim- en klautertoestel en een kleine glijbaan.
Nadat de kinderen gewend zijn op de groep kunnen zij ook meedoen aan de sportactiviteit in de gymzaal, de jongste groep gymt op maandag. Ook is er voor de jongste kinderen Da capo muziekles, lessen die gegeven worden door professionele musici, die kinderen plezier en kennis van muziek bij willen brengen. Daarnaast worden er losse activiteiten georganiseerd. Joy heeft samen met Arthur een computerruimte en een atelier.
De bso groepen zijn buiten de schoolvakanties te groot om met de kinderen op stap te gaan, de sportzaal is lopend te bereiken. Op de woensdag en vrijdag zijn de groepen kleiner en gaan we in de buurt nog wel eens op stap.
In de schoolvakanties gaan we er regelmatig op uit met de bakfietsen en de bussen. Ook dan richten we ons vooral op de activiteiten in noord en omgeving.
Op AylaGaya zijn er verschillende buitenspeelterreinen. Er is een plein voor 0 tot 2 jaar, een plein voor 2 tot 4 jaar en een plein voor de kinderen van de buitenschoolse opvang. Zo spelen kinderen altijd veilig en afgeschermd voor verkeer of andere gevaren.
Op het peuterplein kunnen de kinderen fietsen, steppen, klimmen, glijden, in de zandbak en nog veel meer. De pedagogisch medewerkers sluiten aan bij het spel van het kind, om zo samen zandtaartjes te maken of te ondersteunen bij het fietsen zonder zijwieltjes.
Ook bij minder mooi weer gaan wij toch even naar buiten. Ook al is het om even 10 minuten een frisse neus te halen. Soms hebben we juist buitenactiviteiten afgestemd op slecht weer. Dan trekken we onze regenlaarzen aan en doen wij onze paraplu's open om lekker te stampen in de plassen.
Op het plein is er ook een tuintje te vinden. Hier planten de kinderen zelf bloemetjes, maar ook groenten en fruit. Samen met de pedagogisch medewerkers zorgen zij ervoor dat de plantjes water krijgen en het fruit geplukt wordt wanneer het rijp is.
Team Isolde is helemaal gericht op peuters. Lavinia en Ilona zijn creatieve leidsters die de peuters helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden, die zij nodig hebben bij hun start in het basisonderwijs. Maar die vooral heel leuk zijn om te doen, zoals leren plakken knippen en knutselen en natuurlijk willen zij alles zelf doen. Onze peuterleidster hebben er plezier in om kinderen te ondersteunen en te stimuleren bij het zelf doen. En hebben ze dan heel geconcentreerd geknutseld dan is het tijd om met ze naar buiten te gaan, maar niet voordat zij zelf hun jas en schoenen hebben aangedaan met of zonder hulp, en dan lekker fietsen klimmen en rennen op de buitenspeelplaats. Met de leidsters erbij om hen te laten zien wat zij zelf al allemaal kunnen.
Ik vind het ontzettend leuk om met de kinderen samen te spelen, hun ontwikkeling te volgen en ze te helpen bij wat ze nog net niet kunnen. In mijn vrije tijd hoe ik ervan om boeken te lezen en muziek te luisteren.
Het team van Merlijn bestaat uit drie vaste leidsters, Corrie, Monica en Sofia, die er met elkaar voor zorgen dat de dreumesen iedere dag weer met plezier op het kindercentrum komen. De pedagogisch medewerkers zijn al langer als team bij elkaar en vullen elkaar goed aan in in organisatie en uitvoering van groeps- en individuele activiteiten voor de kinderen en het overzicht op de groep. Waar hebben de kinderen behoefte aan en wat past bij deze fase in hun persoonlijke, sociale en emotionele ontwikkeling. alle leidsters hebben al de nodige jaren ervaring in de kinderopvang en toevallig zijn zij alle drie zelf ook ouder van een of meerdere kinderen in diverse leeftijden.
Ik ben begonnen op de babygroep en daarna overgegaan naar de dreumesgroep, waar ik nu ongeveer drie jaar werk. Mijn hobby’s zijn trompet spelen, film kijken en naar het strand of bos gaan. In januari 2014 ben ik bevallen van een prachtige dochter.
Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Ze genieten van het rennen, fietsen, glijden en het spelen in de zandbak. Bij het buitenspelen gebruiken de kinderen andere vaardigheden dan binnen op de groep. Wij vinden het daarom ook belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan. Kinderen ontwikkelen hun grove motoriek op de fietsjes, hun creativiteit in de zandbak en de sociaal-emotionele ontwikkeling komt naar voren in de contacten en het samenspelen met andere kinderen. Ze ervaren de natuur, het licht, de grond en nog veel meer.
Op AylaGaya zijn er verschillende buitenspeelterreinen. Er is een plein voor 0 tot 2 jaar, een plein voor 2 tot 4 jaar en een plein voor de kinderen van de buitenschoolse opvang. Zo spelen kinderen altijd veilig en afgeschermd voor verkeer of andere gevaren.
Op het speelplein voor de jongste kinderen zijn er twee speelhuisjes, een zandbak, wippaardjes, fietsen, glijbaan, watertafel en nog een heleboel speelgoed.
Ook de natuur krijgt bij ons aandacht. Het speelplein is versierd met bloemen in bloembakken. Samen met de kinderen verzorgen wij de planten. Ze mogen zelf de plantjes water geven en ook planten ze zelf nieuwe zaadjes.
Het team van Gawain en Lancelot is al lang met elkaar en de baby's vertrouwd, zij zijn op elkaar ingespeeld en werken alle drie graag met baby's. Zij zijn erop gericht om hun bezigheden af te stemmen op de baby's. Er wordt veel gezongen met de baby's en er wordt hen veel beweegruimte geboden. Over het algemeen is de babygroep een oase van rust waar baby's verspreid over de ruimte hun omgeving kunnen verkennen.
Ik heb een zoon van 5 en vind het leuk om dingen te ondernemen met hem.
De activiteiten van de peutergroepen zijn erg afwisselend. De ene keer gaan wij knippen en plakken en de andere keer gaan wij aan de slag met water en zand.
De activiteiten worden afgestemd op het maandelijks thema. Bij het thema verkeer zullen we zelf treintjes knutselen en auto’s verven. Maar ook buiten op het speelplein gaan wij zebrapaden krijten en met pionnen aan de slag.
Tevens hebben wij ook een maandelijks groepsuitje. Dan gaan we met de peutergroep op stap. Bij het thema verkeer zullen we dan bijvoorbeeld boten gaan kijken.
AylaGaya heeft een bolderkar waar de kinderen veilig in vervoerd kunnen worden, en sinds kort hebben wij ook een splinternieuwe bakfiets waar 8 kinderen veilig in de gordels passen.
Één van de kenmerken van het Kaleidoscoop programma is het vaste dagprogramma. Het programma hangt op zichtbare hoogte voor de kinderen op de groep. Dit biedt de kinderen structuur en houvast. Door middel van de plaatjes herkennen de kinderen de activiteiten.
Een ander kenmerk is het kiesbord. Kinderen mogen zelf kiezen in welke speelhoek zij een activiteit willen doen. Zij plakken hun foto bij het bijbehorende plaatje op het kiesbord.
Op de peutergroep volgen wij een vast dagritme. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid voor de kinderen. Zij kunnen u zelf vertellen wat wij gaan doen na het brood eten, of wanneer we buiten gaan spelen. Door peuters deze structuur aan te bieden kunnen zij makkelijk aansluiten bij de werkwijze van basisscholen.
07.30 – 09.30
Tussen half acht en half tien worden de kinderen gebracht. Er is tijd voor een kop koffie, een gesprek met de leidsters en een spelletje met uw kind.
09.30 – 10.00
Om half tien gaan wij yoghurt drinken en vers fruit eten. Tijdens dit tafelmoment wordt er een goedemorgenlied gezongen met de kinderen en voeren wij gesprekjes met de kinderen. Als wij klaar zijn met eten gaan wij plassen en handjes wassen. De kinderen die nog een luier dragen worden verschoond.
10.00-10.45
We bieden de kinderen dagelijks een activiteit aan. Iedereen die dat leuk vindt kan aanschuiven. De activiteit kan knutselen zijn, maar ook lezen, zingen, of iets op het speelplein.
10.45-11.45
Elke dag gaan we met de kinderen naar buiten. Er is een groot afgesloten peuterplein waar de kinderen kunnen fietsen, klimmen of in de zandbak kunnen gaan.
12.00-12.45
Tijdens de lunch eten wij brood. De kinderen mogen helpen de tafel te dekken en we zingen verschillende liedjes voor het eten. Na het eten gaan we met zijn allen onze tandjes poetsen.
13.00 – 14.15
Na het eten en tandenpoetsen gaan wij onze handjes en mondjes wassen en weer even plassen. De kinderen die nog een dutje doen gaan nu slapen. De slaapruimte grenst gelijk aan de groep en de pedagogisch medewerkers blijven bij de kinderen totdat iedereen slaapt. De kindjes die wakker zijn kunnen kiezen voor een activiteit of vrij spel.
14.30-15.00
Als iedereen weer wakker is gaan wij crackers en rijstewafels eten.
15.00-16.30
Afhankelijk van de wensen van de kinderen gaan wij buiten of binnen spelen.
16.30-18.30
Tussen half 5 en half 7 worden de kinderen weer opgehaald. Om 17.00 hebben wij nog een laatste moment samen aan tafel waarbij wij fruit eten. Daarna gaan de kinderen vrij spelen.
Op de dreumesgroep Merlijn worden veel creatieve activiteiten gedaan met de kinderen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daarom bieden wij uitdagende activiteiten aan en laten wij de kinderen veel zelf ontdekken en ondernemen.
Wij werken met het kindvolgsysteem Peuterplein. Dit houdt in dat we de ontwikkeling van uw kindje bijhouden en (half)jaarlijks met u alle ontwikkelingen doornemen. Omdat de leidsters de ontwikkeling van uw kindje volgen krijgt uw kind altijd de juiste zorg en uitdaging aangeboden.
Elke maand staat in het teken van een nieuw thema. Aan de hand van dit thema worden op de groep de activiteiten gepland. Zo gaan wij tijdens het thema water aan de slag met onze watertafel, voelen wij het verschil tussen warm en koud, maken wij van water onze eigen ijsjes, gaan we lekker stampen in de plassen buiten, of vullen wij de waterballonnen.Ook staan er tijdens elk thema enkele nieuwe woordjes centraal die wij samen met de kinderen leren. Bij het thema water zijn dit bijvoorbeeld de woorden ijs, nat & spetters.
Elke maand wordt er een groepsuitje gepland. Bij dit groepsuitje gaan wij op onderzoek uit in de wijde wereld. Bijvoorbeeld naar de kinderboerderij of naar het park.We hebben een mooie bolderkar waar de kinderen veilig in vervoerd kunnen worden en voor de verdere uitstapjes hebben wij een nieuwe bakfiets!
Op de groep hanteren wij een vast dagritme. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid voor de kinderen.
07.30
Wij beginnen de ochtend met vrij spel, zo kunnen kinderen rustig opstarten en de ouders nog een kop koffie of thee op de groep drinken. Ook kunnen ouders nog even samen spelen met hun kind en even bijpraten met de leidsters.
9.30
Om half tien gaan wij een fruithapje eten wat drinken. We zingen een goedemorgen liedje en andere liedjes.
10.00
Na het fruithapje doen wij een activiteit met de kinderen, dit kan binnen of buiten zijn.
10.45
Daarna spelen wij buiten totdat het tijd is voor de lunch.
11.30
Om half twaalf gaan wij aan tafel voor de lunch. De kinderen wassen hun handjes bij de wastafel en mogen helpen met de tafel dekken. Na de lunch gaan wij onze tandjes poetsen.
13.00
Als wij onze buikjes gevuld hebben is het tijd voor een dutje. De kinderen die geen dutje meer doen spelen op de groep terwijl de anderen in hun eigen bedje in de slaapkamer liggen.
14.30
Rond half drie gaan wij crackers eten en yoghurt drinken. Daarna doen wij nog een activiteit met de kinderen die dat willen of de kinderen die er na de lunch zijn bijgekomen.
17.00
Ons laatste hapje is om vijf uur, daarna spelen de kinderen vrij totdat mama of papa er weer is. De leidsters geven een overdracht van wat hun kindje allemaal heeft gedaan die dag.
De buitenspeelplaats grenst direct aan de babygroep. Hierdoor kunnen de baby’s makkelijk en veilig met een pedagogisch medewerker naar buiten. Er is een groot afgeschermd speelplein waar de kinderen ongestoord en veilig kunnen spelen. Ook is er een speciale overdekte hoek in het midden van het plein, waar de allerkleinsten op een kleedje of in een wipstoeltje kunnen spelen in de buitenlucht.
Op de babygroep gaat het voornamelijk om het spelen en ontdekken. Er zijn verschillende materialen waarmee de kinderen aan de slag kunnen. Zoals boxkleedjes met geluidjes en muziekjes en boekjes om door te bladeren. De baby’s kunnen in alle rust en in eigen tempo alles verkennen en hun vaardigheden oefenen.
De pedagogisch medewerkers ondersteunen de baby’s in hun ontdekkingstocht en dagen ze uit waar nodig. Er worden activiteiten gedaan zoals met ballen rollen of bellen blazen en natuurlijk proberen we zoveel mogelijk naar buiten de gaan.
De babygroep doet actief mee met de thema’s van het kinderdagverblijf. Er worden op baby’s afgestemde activiteiten aangeboden. Bij het thema water gaan we bijvoorbeeld lekker spetteren met onze handjes in een bakje water. Of wij gaan ijsblokjes onderzoeken, hoe koud en glibberig deze kunnen zijn.
Omdat baby’s hun eigen eet- en slaapritme hebben, is de dagindeling van de allerkleinsten ingericht zoals zij thuis gewend zijn. De pedagogisch medewerkers volgen zoveel mogelijk het individuele ritme van de baby totdat zij oud genoeg zijn om mee te doen met de algemene dagindeling van de groep.
9.30
In de ochtend eten wij een fruithapje. Vers gepureerd fruit voor de kleinsten en kleine stukjes voor wie daar al behoefte aan heeft. De kinderen drinken uit hun eigen flesje of uit een tuitbeker. Tijdens dit moment wordt er gezongen aan tafel en voeren wij kleine gesprekjes met de kinderen.
10.00
Het eerste slaapje is om 10 uur. De kindjes worden klaargemaakt voor bed. De slaapkamer grenst gelijk aan de groep en ieder kind slaapt in zijn eigen bedje. De pedagogisch medewerkers controleren regelmatig of de kinderen nog slapen.
11.30
Om half twaalf is het tijd om een broodje te eten. Dit betekent een lekkere boterham met beleg, of voor de kleinere baby’s lekker sabbelen op een korstje.
12.00
Nadat de buikjes gevuld zijn hebben wij genoeg energie voor een activiteit. De activiteiten op de babygroep zijn voornamelijk gericht op de zintuiglijke ontwikkeling. Dit betekent dat wij liedjes gaan zingen, plaatjes in boekjes gaan bekijken en verschillende materialen gaan voelen en onderzoeken.
14.30
Rond half drie is het tijd voor een rijstewafel en een bekertje yoghurt.
15.00
De tweede slaapronde is aangebroken. De kindjes gaan weer even rusten in hun bedje.
17.00
Onze laatste gezamenlijke maaltijd is om 5 uur. Een vers hapje fruit en nog wat drinken. Zodat we straks weer voldaan met mama en papa mee naar huis kunnen.
Het wennen van de kinderen binnen de opvang is een belangrijk beleidsterrein. Onze kindercentra zijn van mening dat het wenproces bij de ouders begint. Belangrijk is immers dat de ouder vertrouwen krijgt in de opvang. Een goede wenperiode is erg belangrijk om de sociaal emotionele veiligheid van het kind te waarborgen. De ervaring leert dat als de ouder zich minder prettig voelt bij de opvang, dit nogal eens terug te vinden is in het emotioneel veilig voelen van het kind. Het kind merkt of de ouder wel of niet in staat is om te kiezen voor de kinderopvang. Daarom wordt
hier de wenperiode van zowel de ouder als het kind benadrukt. Een relatie met het kindercentrum
is het resultaat van herhaald contact. Hierbij spreken we over de contacten zowel binnen als buiten
het kindercentrum. Binnen het kindercentrum: na het eerste contact wordt een afspraak gemaakt
voor een intake ges prek op het kindercentrum. Het uitgangspunt voor de intake is om van elkaar
te leren en om zo goed mogelijk het wenproces af te stemmen op de individuele situatie van het
kind en de ouder. Tijdens de intake wordt een checklist gebruikt die bedoeld is om er op toe te
zien dat alle processen besproken zijn. Tijdens de intake wordt ook overlegd wie de mentor wordt
van het kind en dus ook het vaste aanspreekpunt voor de ouder.. De duur van wenperiode is
afhankelijk van individuele situatie van het kind en de ouder. Hierbij wordt een wenproces op maat
aangeboden. Na zes weken vindt een evaluatiegesprek plaats waarbij met de ouder ge valueerd
wordt hoe de wen periode ervaren werd, zowel vanuit de ouder alsmede vanuit het kind. Hierbij
wordt ook gekeken of het ment orschap aansluit bij het individuele kind en de ouder.
Wenbeleid overgang van de ene groep naar de andere groep
Wanneer het kind de leeftijd van een dreumes of peuter bereikt heeft, wordt er gekeken of het
kind naar een oudere groep over kan. Hierbij word t zowel naar het individuele kind gekeken
alsmede naar de groep waar het kind in terecht komt. Is het kind sociaal emotioneel klaar voor
nieuwe ontdekkingen, ervaringen en uitdagingen? De ouders worden uiteraard ook hier betrokken
bij de wenperiode. Ouder en kind worden door de pedagogisch medewerker van de nieuwe groep
ge ntroduceerd op de nieuwe groep. Tijdens de introductie wordt de werkwijze van de nieuwe
groep besproken en wordt er informatie uitgewisseld over het kind . Hierbij wordt het protocol
'ove
'overgang naar de nieuwe groep' gebruikt. Belangrijk te vermelden is dat de wenperiode afgestemd rgang naar de nieuwe groep' gebruikt. Belangrijk te vermelden is dat de wenperiode afgestemd wordt op de behoefte van het individuele kind en ouder. Hier zijn verschillende scenario's wordt op de behoefte van het individuele kind en ouder. Hier zijn verschillende scenario's mogelijk: *het kind blijft een uurtje met zijn mentor van de oude groep mogelijk: *het kind blijft een uurtje met zijn mentor van de oude groep • het kind went tot de • het kind went tot de lunch • het kind eet de lunch mee • het kind blijft slapen • het kind gaat naar de nieuwe groep lunch • het kind eet de lunch mee • het kind blijft slapen • het kind gaat naar de nieuwe groep waarbij 's morgens afscheid genomen wordt van de oude groep en worden spulletjes van het kind waarbij 's morgens afscheid genomen wordt van de oude groep en worden spulletjes van het kind meegenomen naar de nieuwe groep. meegenomen naar de nieuwe groep.
Dagritme
Dagritme